Storslam för Sapmi i arktiska vinterspel

Sápmis framgångar fortsätter i de arktiska vinterspelen i Kanada. Igår tog man hem alla medaljerna i skidtävlingen för damer, 7.5 km fri stil. Återigen var det Tonje Haanaes Rensberg som stod överst på pallen

Arctic winter games i Fort McMurray är de arktiska urfolkens egen olympiad och har arrangerats i 30 år. Sápmi deltar för första gången och framgångarna är stora - 12 medaljer så här lång.

Tonje Haanaes Rensberg som tog guld även i måndagens tävling trodde när hon kom i mål att det inte skulle räcka. Hon sa att hon kroppen kändes tung och att hon inte hade den där extra växeln att lägga in. Men när hela startfältet hade passerat mållinjen stod hon återigen som segrare.
 - Det var kul att känna att det gick ändå även om det inte kändes så bra.

Ska du satsa på att ta hem alla fyra guldmedaljer nu?
 - Ja, jag vill ha alla fyra guldmedaljer, det skulle vara tufft att komma hem med. Vi är bäst och det är så det ska vara, säger hon med ett skratt.
 - Förhoppningsvis fortsätter det med att det bara är vi som står på pallen, säger Tonje Haanaes Rensberg som alltså tog guld i den fria stilen över 7,5 kilometer
Silvret tog Sivi Jomppanen och bronset Aila Biret Selfors.

Från svensk sida deltar Niklas Nutti, Adam Wikström, Jon Sikku, Kristoffer Linder, Jonas Nutti och Simon Nutti från Soppero, Johanna Huuva från Kiruna och Tonje Haanes Rensberg från Funäsdalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".