Renägarförbundet kräver ett nytt språkbidrag

Renägarförbundet kräver att regeringen inrättar ett särskilt studiestöd för korttidsstudier i samiska.

- Samerna har inte fått utbildning i sitt eget språk och den svenska staten är känd för sin generositet mot dom som utbildar sig, speciellt dom lågutbildade. Därför är det naturligt att dom dåligt utbildade i sitt eget språk får stöd för att motverka detta, säger Per-Mikael Utsi.

Motsvarande stöd finns redan idag och det utgår för vissa studiecirklar, kortare kurser vid folkhögskola och vissa kommunala och statliga vuxenutbildningar. Stödet fördelas av arbetstagarorganisationerna LO och TCO och nu kräver alltså Renägarförbundet att motsvarande bidrag även ska utgå för studier i samiska.

Per Mikael Utsi kan inte säga hur mycket deras förslag kostar, för det avgörs av omfattningen av utbildningsinsatserna. Men som exempel nämner han att det befintliga stödet medger bidrag för några veckors kurser per elev.
 - Vi räknar inte med att få bidrag för hela studieår bara utan bara att det ska finnas pengar till att börja i liten skala. Men nog borde det årligen handla om minst 1 000 000 kronor i språkstöd, förklarar Utsi.

Stödet fungerar så att studenten fritt kan välja utbildning, det enda kravet är att man läser samiska. Det handlar om ganska grundläggande utbildningar och det är precis vad många samer behöver, förklarar Per-Mikael Utsi.

Hur länge kan man då få detta bidrag?
Enligt Utsi har folk normalt inte tid att vara borta från arbetet längre än två veckor i sträck och får vi lös sådana pengar vore det bra. Visst behövs längre studietid om man ska lära sig läsa och skriva samiska ordentligt men med det här ger lite grann till alla, säger Per-Mikael Utsi.
För den enskilde studenten skulle bidraget bli 400-500 kronor per studiedag skattefritt och ska enligt Renägarförbundets förslag administreras av Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".