Renkött till hela Sverige

I ett försök att förbättra renköttmarknaden ska företaget Polarica starta ett samarbete med en stor matvarukedja. Meningen är att det till i höst ska det finnas renkött i hela Sverige.
- Vi vill nå en större grupp konsumenter att börja äta renkött, säger Tommy Innala, vd på polarica.

Företaget har diskussioner med en av Sveriges största matvarukedjor. Tanken är att det från och med oktober till mars-april ska finnas färskt renkött bredvid nötkött och kycklingklubborna i charkdisken. Under sommaren ska renköttet finnas i fryst form.

Innala lovar ingenting
Samtidigt som renköttet ska göra intåg i matvarubutikerna ska det också satsas på marknadsföring.
 - Det behövs för att förbttra renköttsmarknaden, säger Tommy Innala. I fjol höst såg vi att många renägare i Sverige inte kunde sälja renkött på grund av att uppköpare inte fanns. Nu vill vi förbttra situationen. Men jag lovar inte att det blir bättre redan i höst, säger Innala.

Norskt köttstopp
Polarica, i Haparanda, har 50% av renköttsmarknaden i Sverige. Tommy Innala berättar att efter det varit svårt att sälja allt renkött efter Norges importstopp av renkött.
 - Förut sålde vi hälften av vårt renkött till Norge. Nu måste vi hitta nya marknader, säger Innala.
Från matvarukedjans håll bekräftar man uppgifterna, men varugruppschefen på företaget säger att allt inte är helt klart ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista