Ursprungliga ortsnamnen var på meän kieli

Kvänforskaren Nilo Tervo påstår att de riktiga och första ortsnamnen i norra Sverige, Norge och Finland var på meän kieli. Ortsnamn som Guovdageidnu, Cohkkiras och Vazas är församiskade, anser Nilo Tervo: - Grunden på de namn som finns häruppe är inte på samiska, utan meän kieli, säger Tervo.

Han säger att han hittat dokument som berättar att Kautokeino härstammar från namnet Kautokylä. Tervo berättar att han forskat så långt tillbaka som det finns skrivna källor. Han säger sig ha gått igenom domböcker och skattelistor ända från 1638. Samma skrivelser har även Karin Granqvist har tittat på. Hon har, i sin doktorsavhandling på Umeå universitet, kommit fram till att det i slutet på 1600-talet bodde 700 personer i Jukkasjärvi. Alla var samer.

Jukkas eller Cohkkiras
Nils Johan Päiviö forskar om samers rättigheter förr och nu på Uppsala universitet. Han säger att Jukkasjärvi är förfinskat. 
  - Som jag ser det hette Jukkasjärvi Cohkkirasjavri från början. Sedan har namnet förfinskats, säger Nils Johan Päiviö. Nilo Tervo säger att Jukkasjärvi var det rätta namnet och att Cohkkirasjavri är församiskat.

Ingen riktig forskning
Nils Johan Päiviö misstror Nilo Tervo som forskare.
 - Vet inte vart Nilo Tervo får allt ifrån. Jag har då inte hittat sådana här fakta, säger Nils Johan Päiviö.
 - Det här inte är forskning som Nilo Tervo håller på med, eftersom han inte publicerat några av sina så kallade källor.
Nilo Tervo säger att han har fakta och att de som misstror honom ska komma och ta en titt på hans källor med egna ögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista