Misstroendeförklaring mot Same Ätnams ordförande

Same Ätnams styrelse saknar förtroende för ordföranden Kristina Lasko. Det är bland annat försäljningen av Same Ätnams slöjdsamling som lett till att styrelsen har uttalat ett misstroende mot Kristina Lasko. Styrelsen har också beslutat att frånta Lasko ansvaret som ordförande.

På styrelsemötet för ett par veckor sedan valde ordförande Kristina Lasko att inte delta, likaså styrelseledamoten Agneta Silversparf.
Men de övriga i styrelsen förklarade sitt misstroende mot ordförande Kristina Lasko.
En av anledningarna är att Lasko beslutat om att sälja Same Ätnams slöjdsamling för den låga summan av 60 000 kronor.

Gåvor från slöjdare
Många av slöjdalsterna hade lämnats som gåva till Same Ätnam för att ingå i en slöjdsamling, slöjdarna hade också fått löfte om att det inte skulle försäljas.
Dessutom är många av slöjdalstrena oersättliga, i och med att flera av mästerslöjdarna redan är bortgågna.
- Vi anser att Kristina Lasko har gått bakom ryggen på styrelsen, säger Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt, vice ordförande i Same Ätnam.

Resa till Island
Kristina Lasko har också beslutat om att inventeringslistor ska skrivas om samt gjort en resa till Island på Same Ätnams bekostnad.
- Vi har inte fått någon förklaring från Kristina Lasko om detta, säger Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt.

Fråntagits sina uppgifter
Same Ätnams styrelse kan inte avsätta en ordförande - däremot har styrelsen i det här fallet fråntagit Kristina Lasko uppgifterna och ansvaret som ordförande - hon har också tvingats lämna ifrån sig nycklarna till kansliet.
Styrelsen har därför kallat till ett extra landsmöte med syfte att få medlemmarna att avsätta Kristina Lasko och välja en ny ordförande.

Ångrar sig inte
Men ordförande Kristina Lasko ångrar inte försäljningen trots att den nu lett till styrelsens misstroendeförklaring gentemot henne.
- Jag tycker det är tråkigt att de inte ens satt sig ner i ett möte med mig och talat om vad som är problemet. De har utövat maktutövning mot mig, säger Kristina Lasko.


Tycker du att det du har gjort behöver föranleda en misstroendeförklaring?
- Nej, det tycker jag inte. De har gjort en höna av en fjäder, säger Lasko.
Same Ätnams styrelse har kommit överens om att få köpa tillbaks slöjdsamlingen för samma pris som den såldes för.
Trots detta så kvarstår misstroendet mot Kristina Lasko. I september hålls ett extra landsmöte i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista