Ny samisk utställning på Nordiska muséet

Den samiska utställningen på Nordiska museet i Stockholm stängs nu i augusti för att återuppstå i ny skepnad. Den tidigare utställningen har stått orörd sedan 1970-talet.

Christina Mattsson är chef vid Nordiska muséet förklarar:
- Dagens utställning är inte bra. Den är ruggig, mossig och speglar inte den kraft som finns i den samiska kulturen i dag, säger Christina Mattsson.

Klar 2006
Utställningen är planerad att vara färdig 2006. Fram till dess ska muséet försöka visa samiska kultur på andra sätt. I sommar har de haft vandringsutställningen Duodji och nästa år räknar de med att öppna en utställning med Nils Nilsson Skum. Nordiska muséet har ett rikt material med hans teckningar.

Nya uttryck
Christina Mattson önskar att den nya utställningen skulle visa fler uttryck än en så kallad konventionell museiutställning gör. Exempelvis att man får höra samiskt språk och musik och uppleva andra uttryck för den samiska kulturen än bara föremålen.

Kulturskatt
Nordiska muséet har ett ansvar att visa upp den samiska kulturskatten, tycker Christina Mattson.
- Jag tycker det är så frapperande och fascinerande med samernas identitetskamp som har varit under den senare delen av 1900-talet och det måste vi visa. Samerna är en ursprungsbefolkning i Sverige och Nordiska muséet som har den största samlingen av samiska föremål har en skyldighet att visa den föremålsrikedom som finns, säger Christina Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".