Annan och Magga uteblev på urfolksdagen

Igår firades Urfolkens dag den 9 augusti i FN:s byggnad i New York. Men varken FNs generalsekreterare Kofi Annan eller ordföranden för FNs urfolksforum, Ole Henrik Magga, deltog vid firandet - trots att de stod på programmet.

Det var tio år sedan FN startade den internationella dekaden, eller urfolks-årtiondet och väldigt mycket återstår att göra konstaterar FN.
Arbetet med urfolksfrågor i FN kommer att fortsätta på samma sätt som nu i ytterligare en tioårsperiod, det hoppas chefen för FN:s sekretariat för urfolksfrågor Elsa Stamatopoulou.

10 nya år
Elsa Stamatopoulou säger att enligt planerna ska arbetet fortsätta ytterligare tio år med urfolksfrågor. Och det sekretariat som hon är chef för har själva föreslagit detta. Hon säger att FN:s generalförsamling tar beslut i frågan i november. Alla signaler hittills är att det kommer att gå vägen säger hon. Målsättningen för dom kommande tio åren ska också fastställas då.
- Efter dom första tio årens arbete med urfolkens frågor återstår väldigt mycket säger Elsa Stamatopoulou.
- Det handlar om rätten till jorden och kulturen som hänger ihop med varann och ofta krockar nationella intressen om naturresurser med urfolkens rättigheter säger Elsa Stamatopoulou som alltså är chef för FN:s permanenta sekretariatet för urfolksfrågor.

Ingen deklaration
Det handlar totalt om 370 miljoner människor i världen som kan räknas som urfolk enligt FN.
- Ursprungligen var det meningen att den internationella dekaden skulle se till att ta fram en gemensam deklaration om urfolkens rättigheter i FN. Men det har misslyckats säger Elsa Stamatopoulou:

Annan skickade medhjälpare
På talarlistan för firandet av urfolkens dag fanns bl.a. FN-chefen Kofi Annan. Men han kom inte personligen utan hans tal lästes upp av en medhjälpare. Själva firandet av urfolksdagen blev till största delen kulturellt. Sånger av nordamerikanska indianer och framförallt den Nya Zeeländska maorigruppen Khahurangi, som dansade och sjöng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista