Samefonden kräver tillbaka rättegångslån till samebyar

Samefonden kräver nu samebyarna i Härjedalen och Dalarna på 12 miljoner kronor, som man har lånat ut i omgångar mellan 1995 och 2002. Pengarna har använts till rättegångskostander för det förlorade renbetesmålet. Samefonden skriver i ett brev till byarna att samebyarna ska lämna besked till styrelsen för samefonden hur samebyn ska betala tillbaka pengarna.

Det var i april som Högsta domstolen meddelade att det inte tar upp renbetesmålet mellan samebyarna och markägarna i Härjedalen.
Därmed var en 15-årig rättsprocess över med markägarna som de stora segrarna - hovrättsdomen om att samebyarna saknar betesrätt på markägarnas fastigheter stod nämligen fast.

Djupa spår
Och den långa rättsprocessen lämnar djupa ekonomiska spår efter sig för samebyarna. Samefonden har lånat ut 12 miljoner kronor till samebyarna - pengar som fonden nu kräver tillbaka.
- Vi vet ju vad som står i villkoren - de är återbetalningsskyldiga. Men lånen är räntefria så det har ju varit förmånliga lån, säger Aina Jonsson, styrelseordförande för Samefonden och renägare i Rans sameby.

Hur långt är ni beredda att driva kraven - ni kan ju driva samebyar i konkurs?
- Vi ska först ocg främst diskutera med samebyarna vilka möjligheter som kan finnas innan vi säger hur långt vi kan driva kraven, säger Aina Jonsson.

Vad säger du åt de samebyar som riskerar konkurs?
- Jag diskuterar med samebyn hur vi ska göra och det är ju inte sagt vilka återbetalningsvillkor som gäller ännu, säger Aina Jonsson.

Så det kan bli fråga om 50 års återbetalning?
- Vi har inte diskuterat villkoren för hur lånen ska betalas tillbaka. Vi har inte heller diskuterat tiden, säger Aina Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista