Fick sparken som ordförande - men Lasko ifrågasätter styrelsens beslut

Same Ätnams ordförande, Kristina Lasko ifrågasätter styrelsemötet som beslutade att frånta henne ansvaret som ordförande. Enligt Lasko så har inte kallelsen varit stadgeenligt. Och nu vill hon att Same Ätnams revisorer ser över styrelsens tillämpande av stadgarna.

Det var i samband med att Same Ätnams styrelseledamöter fick vetskap om att ordförande, Kristina Lasko, utan styrelsens godkänande, sålt alster ur Same Ätnams slöjdsamling som ledamöterna ville ha ett styrelsemöte.
Same Ätnams ordförande, Kristina Lasko ville inte kalla till ett styrelsemöte, därför valde vice ordförande Anna-Greta Fahlgren Rehnsfeldt att göra det.

Ville ha förklaring
Majoriteten av styrelseledamöterna ville ha en förklaring av ordförande Lasko hur försäljningen gått till, varför inventeringslistorna över slöjden skrivits om, och varför ordförande låtit SameÄtnam betala en resa till Island för henne.
Men Kristina Lasko valde att inte delta på det styrelsemötet. För hon anser att enligt stadgarna så är det hon som ska kalla till styrelsemöte om minst fyra ledamöter begär det. Och ingen begäran hade kommit till henne, säger hon.

Deltog ej
Styrelsemötet hölls, trots att Kristina Lasko inte var närvarande. Även styrelseledamoten Agneta Silversparf valde att lämna mötet.
Och de övriga styrelseledamöterna beslutade om en misstroendeförklaring gentemot ordförande Lasko, och fråntog henne ansvaret som ordförande och även teckningsrätten för bank, postgiro och kontokort. Styrelseledamöterna beslutade även att kalla till ett extra landsmöte.

Frågetecken
Enligt Anna-Greta Fahlgren Rehnsfeldt som är  vice ordförande, var styrelsen överens om att de frågetecknen som finns kring försäljningen av slöjden, inventeringslistorna och ordförandes Islandsresa är så grava, att styrelsen inte såg några andra val än att frånta Lasko hennes ansvar som ordförande.
Nu ifrågasätter Kristina Lasko styrelsmötets beslut och riktighet. Och därför har hon begärt att Same Ätnams revisorer ser över förfaringssättet när det gäller kallelsen till styrelsemötet som avsatte henne.

Revisorer granskar
Även majoriteten i styrelsen har vänt sig till revisorerna tidigare i sommar. Styrelsen vill att revisorerna ser över ordförande Laskos handlande när det gäller slöjdförsäljningen, omskrivningen av inventeringslistorna och Islandsresan.
Revisorerna förväntas börja gå igenom dessa saker om cirka två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".