Osäker ekonomi bakom förslag om försäljning av Samefolket

Styrelsen för tidningen Samefolket överväger att sälja tidningen och frilansjournaslisten Nisse Matti är den tilltänkta köparen. Frågan är varför styrelsen överhuvudtaget vill sälja tidningen?

Enligt styrelsens ordförande Lena Nordlund är det den osäkra ekonomin och det personliga betalningsansvaret för styrelsens ledamöter som aktualiserat försäljningen.
 - Den här diskussionen har väl uppkommit i samband med att vi märkt att det blivit svårare och svårare att få pengar från kulturrådet.

På vilket sätt skulle en försäljning förändra dom ekonomiska svårigheterna med tidningen?
 - Det är svårt att idag få folk att ställa upp som styrelseledamöter och anledningen är att om man sitter med i en stiftelse så sitter man där med personligt betalningsansvar. Om vi är utan pengar ett år så ska dom ledamöter som sitter i styrelsen gå in med dom pengar som fattas.
Lena Nordlund säger att hon har ställt frågat på Same Ätnams landsmöte om hur dom ser på en eventuell försäljning.
 - Jag vet inte om man tyckte att det var en seriös fråga för jag uppfattade aldrig att jag fick ett rakt svar.

Med bakgrund av det du säger så verkar det vara tveksamt om det finns mandat från deras sida att sälja tidningen?
 - Om man sitter med i styrelsen och dessutom i stiftelsen och har ett personligt ansvar så har man ju också ett mandat och då är det upp till dom hur man ska handskas med det här mandatet.

Så mot bakgrund av det personliga betalningsansvaret så menar du att det är upp till er i styrelsen att välja väg och framtid för samefolket?
 - Jag tycker att vi har så stort ansvar så att om frågan ställs på sin spets så måste vi ta det ansvaret, säger Lena Nordlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista