Jägare missnöjda med Tåssåsenmodellen

I dag inleds småviltsjakten i fjällen och i Jämtland har försöket i Tåssåsens sameby mött kritik från lokala jägare. Därför kräver Västjämtlands jaktvårdskrets att dygnsavgiften tas bort och att vissa områden enbart ska upplåtas för ortsbor.

Inom Tåssåsens sameby bedrivs ett treårigt försök där samebyns jaktförening administrerar jakten.
Det finns 27 jaktområden inom samebyn och områdena lottas ut till jägarna för 300 kronor per dygn.
Inom övriga delar av länet räcker det med årskort eller en lägre dygnsavgift.

”Slippa dygnskort”
Jan Swartström, ordförande i Västjämtlands jaktvårdskrets, säger att jägarna som har nära till Tåssåsen borde få slippa betala dygnskort.
- Det tycker vi är rimligt. Många bor här just för möjligheten till jakt. Det är ett val man har gjort. Vi hoppas på en förbättring till nästa år, säger Swartström.

Säger nej
Jaktvårdskretsen har också föreslagit att fler områden borde upplåtas enbart till jagande ortsbor utan lottning eller föranmälan.
Men länstyrelsens rennäringsenhet och samebyn har sagt nej till förslagen.
- Det var ett önskemål men det har vi avslagit, säger PO Wickberg på länsstyrelsens rennäringsenhet.
Varför då?
- När reglerna fastställdes sa vi också att det här skulle gälla i tre år. På den grunden har vi avslagit framställningen från jaktvårdskretsen, säger Wickberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".