Världsarvet Laponia exploateras

Världsarvet Laponia, som blev världsarv för att det var nödvändigt att spara området till kommande generationer, exploateras som aldrig förr och miljön får stryk.

John Kuoljok är renskötare i Sirges sameby som hyser en del av Laponia. Och han säger sig lika gärna ha kunnat vara utan världsarvsområdet.
 - Det som händer idag kring Laponia, det är att man vill satsa på turismen. Man startar nya företag med namnet Laponia i, och idag är det uppsjö av Laponia. Syftet är att kunna skapa en uppsjö av arbetstillfällen och exploatera det här området, säger John Kuoljok.
Du menar miljön har kommit i bakgrunden?
 - Miljön kommer i bakgrunden, helt klart, säger John Kuoljok.
Behålla själen
Lars Åke Spiik är från Jåhkagaska sameby och för honom känns det likadant som för Kuoljok. Dessutom anser Spiik att utan självbestämmande för samerna är Laponia inget värd.
 - Med Laponia är det viktigaste att jag kan behålla min egen själ, och kunna bestämma över min egen utveckling, säger Lars Åke Spiik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista