Fel part stäms hävdar sametingets styrelseordförande

Markägarna i Västerbotten stämmer fel part - det är samebyarna som äger jakt och fiskerätten och inte staten. Det säger sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer med anledning av de 22 markägare i Västerbotten som har stämt staten.

Det är alltså 22 markägare i Sorsele och Storumans kommuner som nu stämmer staten. Sin stämningsansökan baserar de på ett protokoll från 1915, som handlar om en uppdelning av markerna mellan markägare, staten och samebyar - den så kallade avvittringen.
 - Det är svårt för markägare att göra om avvittringen, den ligger där den ligger. Även de samiska rättigheterna ligger fast och därför måste markägarna stämma samerna. Staten har ingenting med det här att göra, säger Lars-Anders Baer.

Fri jakt och fiske
Om markägarna vinner kommer de att kunna fiska och jaga avgiftsfritt på statens marker. Men de hoppas också kunna få avgifter från samebyarna för att de har sina renar betandes på markägarnas ägor.
 - Som markägare kan man ju göra så och hävda att man besitter alla rättigheter. I samband med avvittringen så framgick det att samernas rätt till jakt, fiske och renbete skulle stå sig. Det är omöjligt att ogiltiförklara renbetesrätten, säger Lars-Anders Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista