Samebyar överklagar beslut om räntekostnader

Samebyarna i Härjedalen kom inte undan räntan på rättegångskostnaderna för renbetesmålet. I förra veckan tog kronofogden beslut om att räntan på omkring 2,5 miljoner kronor ska betalas. Rättegångskarusellen lär nu fortsätta i tingsrätten.

Samebyarna har satt in pengar hos kronofogden för rättegångskostnaderna och kronofogden sätter i sin tur in pengarna på säkert ställe - med låg ränta. Markägarna vill nu att ränta ska betalas för pengarna från den dag domen har fallit och den räntan är mycket högre än den som kronofogden har fått för pengarna som samebyarna satt in. Här var det alltså låg och säker ränta och nu vill markägare ha ut mellanskillnaden mellan den ränta som vanligtvis betalas och kronofogdens låga ränta.

Trolig överklagning
Kronofogdemyndigheten skriver att när man sätter in pengar hos dom så är det bara för att slippa utmätning under tiden rättssaken pågår. Det här är inte fråga om en slutlig betalning och markägarna har heller inte haft tillgång till pengarna under tiden dom har legat hos kronofogden, skriver kronofogdemyndigheten i Östersund. Nu har samebyarna två saker att välja mellan. Att betala eller att överklaga till tingsrätten och det lär bli det senare. Redan innan kronofogdens beslut gavs signaler om överklagande ifall kronofogdemyndighetens beslut skulle gå samebyarna emot. Den här veckan håller samefonden ett extra möte om det här kravet på mer pengar till rättegångskostanderna i Härjedalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".