Samefonden lånar ut mer pengar

Samefonden lånar ut ytterligare 1,4 miljoner kronor till samebyar i Härjedalen. Det senaste lånet ska täcka delar av räntorna på rättegångskostnaderna för renbetesmålet. Lånen är nu uppe i 13,5 miljoner kronor.

Samebyarna hade bett att få låna 2,6 miljoner och hela ansökan beviljades alltså inte. Aina Jonsson som är ordförande i samefonden menar att man tror att samebyarna ska klara av att täcka resten själva.
 - Dom säger att dom har det kärvt vilket vi förstår att dom har. Dom har ingen lätt situation, men samefondens pengar är ju också begränsade och måste kunna gå till andra ändamål också, säger Aina Jonsson.

Begärt anstånd
I samband med att samefonden ville ha besked från samebyarna om på vilket sätt det tidigare lånet skulle betalas tillbaka kom svaret i form av en ny låneansökan som nu delvis alltså beviljats. Samebyarna har begärt om anstånd till i maj med att svara på hur man ska betala tillbaka det tidigare lånet.
 - Samebyarna har i sin skrivelse sagt att man ska vända sig till regeringen för att få hjälp med rättegångskostnaderna, därför har vi bordlagt det ärendet till samefondens nästa möte i maj, säger Aina Jonsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista