Vice ordförande ber kulturrådet om hjälp

Nu söker en av Same Ätnams vice ordförande, Anna-Greta Fahlgren-Rensfeldt, hjälp hos sametinget. I ett brev ställt till sametingets kulturråd ber hon om hjälp att lösa konflikten

Anna-Greta Fahlgren-Rensfeldt som vänder sig till sametingets kulturråd för att det är dom som står för pengarna till organisastionen.  Fahlgren-Rensfeldt är den vice ordförande som valdes i juli månad vid det möte som uttalade misstroende mot ordförande Kristina Lasko. För en tid sedan valdes en ny, eller om det var en annan vice ordförande - det är oklart, vid namn Inge Rankvist. Det mötet måste då också betyda att det finns två olika styrelser som bägge hävdar sin rätt att företräda organisationen.

Åklagare kontaktad
Fahlgren-Rensfeldt skriver att hon har fem av sju styrelseledamöter bakom sig i beslutet att frånta ordförande Lasko hennes arbetsuppgifter, rätten att representera, bankaffärer osv. Hon berättar också i brevet att styrelsemötet som Lasko kallade till var med så kort varsel att endast tre ordinarie ledamöter kunde delta.
I brevet till sametinget framkommer också att kontakt tagits med åklagarmyndigheten i Luleå och enligt brevskrivaren har åklagarmyndigheten gett hennes falang rätt. Laskofalangen har dock kansliet i sin hand. Låsta positioner med katastrofala följder, enligt Anna-GretaFahlgren-Rensfeldt.
Träffas och prata
Den andra vice ordförande som valdes för drygt en vecka sedan, Inge Rankvist, säger att han inte är främmande för ett extra landsmöte där hela styrelsen ställer sin platser till förfogande. Han menar att man måste träffas och prata. Detta är personfrågor som går ut över organisationen, säger han och tillägger att den revisionsrapport  som föreligger inte ger anledning till misstroende mot ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".