Slöjdsamlaren talar ut - Same Ätnam sålde slöjden

Nu ger slöjdsamlaren Birger Nordin sin syn på den infekterade frågan om Same Ätnams slöjdförsäljning. I en intervju i Pite-Tidningen säger Nordin att det aldrig har varit frågan om att låna slöjden - som Same Ätnams ordförande Kristina Lasko hävdade i media i förra veckan.

Det har varit många turer kring affären mellan Same Ätnam och slöjdsamlaren Birger Nordin från Sundsvall. I förra veckan hävdade ju Same Ätnams ordförande Kristina Lasko att det hela rörde sig om ett missförstånd - hon hade enbart i avsikt att låna ut slöjden till Nordin.
 - Det har skett ett muntligt missförstånd mellan kansliet, mig och Peter Mårtensson. Det var han som hade uppdraget och kontakt med Birger Nordin och jag har tagit beslut att skicka ut en depositionsavgift för att man lånade slöjden. Och Nordin har uppfattat det som att det hade varit uppe i styrelsen att sälja för dom här 60 000 kronorna, sa Lasko i förra veckan.

Men i mars hade du ju redan gjort upp med Nordin om att sälja 36 alster för 60 000 kronor?
 - Nej, det hade jag inte.

Men den räkningen finns ju och var betald? 
 - Jag det stämmer och det ser man efteråt och man kan tolka det som att det har gått ut som en räkning och det ser ut som det är en räkning som gått ut, sa Kristina Lasko till Sameradiom förra veckan.

Men det här tillbakavisar alltså Birger Nordin som säger till Pite-Tidningen att hela uppgörelsen byggde på att det var ett köp. Nordin säger att det var Same Ätnam genom dåvarande vice ordföranden Peter Mårtensson som kontaktade honom. Enligt Nordin erbjöds han att köpa söljden och det var också Same Ätnam som satte priset på 60 000 kronor. Nordin fick en räkning som han betalade men att det skulle få såna här konsekvenser hade han aldrig räknat med.
Seriös motpart
Enligt styrelseledamoten Anna Greta Fahlgren Rehnsfeldt har Birger Nordin lovat att sälja tillbaka slöjden till Same Ätnam för samma pris. Birger Nordin säger till Pite-Tidningen att han står fast vid det löftet - men han vill ha en seriös motpart.
 - Jag förhandlar inte med någon falang och när Same Ätnam kan presentera en hållfast styrelse som man kan lita på så blir det affär. Men jag vill ha full betalning före avhämtning, säger Birger Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".