Stig Harry Johansson överklagar tingsrättens dom

Stig-Harry Johansson i Tärnaby fortsätter sin kamp för att återigen anses som medlem i Vapstens sameby. Han har en kammarrättsdom bakom sig, men tingsrätten i Lycksele anser att han inte är det. Det framgår i en dom där Johansson ville ha ut dokument från samebyn. Tingsrätten sa nej eftersom han inte är att se som medlem.

Nu överklagar Stig Harry Johansson domen i  Lycksele tingsrätts och argumenten är ungefär dom samma som i tingsrätten. Johanssons nya advokat heter Lars-Ola Hull och han menar att om man skulle gå på samebyns uppfattning så är det ett intrång i den automatiska rätten. Orsaken till den automatiska rätten är ju att man inte ska utestänga någon.
 - Det här betyder ju att man helt plötsligt skulle kunna utestänga honom, trots att han har renmärke, trots att han är same, trots att han bor på mark som ingår i samebyns område och till och med äger delar av den marken, säger Lars Ola Hull.

En skillnad
Det finns dock en skillnad i argumenten sen tidigare. Ordet deltar har tidigare varit centralt. Om man deltar så är man automatiskt medlem. Men Lars-Ola Hull tonar ner begreppet deltar.
 - Jag fördjupar mig inte alls i ordet deltar därför att delta i samebyns renskötsel är ju egentligen ett ord som är farligt. Det kan ju ha både den ena och den andra verkningen. Rätten att bedriva renskötsel följer ju av ett renmärke som dom civila domstolarna inte förfogar över, det är länsstyrelsen och länsrätten som beslutar över renmärket. Har den domstolen fastlagt att man har rätt till ett renmärke så har man rätten till renskötsel, säger Lars-Ola Hull .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista