Kritik mot Samefonden - beslut om räntelån halvmesyr anser renägare

Anders Kråik, renägare i Handösdalens sameby, är kritisk mot Samefonden. Anledningen är förra veckans beslut om att låna ut drygt en miljon kronor till samebyarna i renbetesmålet i Härjedalen. - Beslutet är en halvmesyr, säger Kråik.

Förra veckan beslutade Samefondens styrelse att låna ut ytterligare drygt en miljon kronor till samebyarna i renbetesmålet i Härjedalen.
Det här lånet ska täcka räntorna på rättegångskostnaderna för renbetesmålet - men pengarna räcker bara till hälften av räntekostanderna.
Renägaren Anders Kråik i Handösdalen, som själv har varit ledamot i Samefonden, är kritisk till Samefondens beslut.
- Ekonomisk är det kännbart för samebyarna. Om vi hade fått ett avslag hade vi kunnat avsluta med att säga att vi står inför en kollaps. Det här är en konstgjord förlängning, säger Kråik.
Hade det varit bättre att ge avslag?
- Definitivt. Absolut. Då hade man klargjort och varit konsekvent och sagt att det inte längre finns några pengar att hämta för rättegångar. Nu har man skapat ett konstigt prejudikat om räntekostnader utan att löpa linan ut, säger Kråik.
Samefonden har nu lånat ut drygt 13 miljoner kronor till samebyarna för att täcka rättegångskostnaderna för renbetesmålet som samebyarna förlorade.
Det här omöjligt för samebyarna att betala tillbaka anser Anders Kråik.
- Det är regeringen som måste gå in med pengarna, säger Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista