Renägarförbundet vill få skattereduktion för oljeprodukter

Regeringens förslag i budgetförhandlingarna är bland annat att höja bensinskatten med 25 öre litern och dieselskatten med 30 öre litern. Och det innebär ökade kostnader för rennäringsutövarna.

Höjningen av skatten kom inte som en överraskning, säger Renägarförbundets ordförande,
Per Mikael Utsi.
 - Dels har vi sett att oljepriserna höjts. Och sedan är det politiskt annonserat redan för länge sedan att man ska höja beskattningen på oljeprodukter för att minska förbrukningen. Så det är en väntad förändring, säger Per-Mikael Utsi.

Vilka problem medför det här t ex för renskötseln?
 - Självklart nu när man är mer beroende av bensin och diesel så skapar det ökade kostnader för renskötseln.
Vad kan man göra för att förbättra situationen?
 - Som jag ser det så finns det två vägar. Det ena är ju att göra som regeringen vill. Att försöka minska förbrukningen för att bli mindre beroende av oljeprodukter. Det bör man ju undersöka. Men sedan bör man försöka få möjligheter för de näringar som är beroende att få ett system för skattereduktion, sådana system finns. Det är bara att försöka få fram ett system som också tillgodoser rennäringens behov, säger Per-Mikael Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".