Billigare alkylatbensin med budgetuppgörelsen

Mera pengar åt norrlänningar i allmänhet och bättre hälsa för renskötare i synnerhet, det ger den nya statsbudgeten. Och bättre hälsa ska renskötare få genom att köra sin skoter på alkylatbensin som nu har en god skatterabatt, berättar Olof T Johansson från miljöpartiet.

Utan skatterabatten tror inte Olof T Johansson att det skulle vara möjligt att köra på alkylatbensin. Men förutom att priset har gått ner på bensinen så är det också en fråga om tillgänglighet. Idag finns alkylatbensin inte att köpa överallt.
 - Jag har fått igenom i mitt parti att den satsning som ska göras på alternativbränsle på bensinmackar i Sverige, där ska man också se på möjligheterna att använda sig av alkyaltbensin. Det handlar främst om Norrland och skärgården med tanke på utombordsmotorer och skotrar, säger Olof  T Johansson.
Egna hälsan
En bensinmack i glesbygden ska alltså kunna få installera en alkylatpump istället för en etanolpump men
alkylatbensinen är fortfarande cirka en krona dyrare med moms och Olof T Johansson  menar att det är så mycket bättre för den egna hälsan att det måste den extrakronan vara värd.
 - Vi företagare får ju tillbaka momsen och kan göra avdrag på resten så i realiteten blir det inte många ören dyrare än vanlig bensin, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".