Samerna får stöd i EU:s nya grundlag

EU:s nya grundlag stärker stödet för samerna. Den nya skrivningen erkänner samerna som ett folk, inte bara som en minoritet. Och det här innebär även att Sverige måste skriva in samerna som ett folk i grundlagen.

Lars Anders Baer, sametingets styrelseordförande menar att det är av symbolvärde att samerna benäms som folk i EU:s nya grundlag.
 - När man använder begrepp som ”folk” så har det viss koppling till ”Att du är ett folk och att du har rätt till självbestämmande”, säger Lars Anders Baer.

Erkännande i grundlagen
Sedan tidigare finns det föreslaget i Sametingsutredningen en grundlagsändring när det gäller erkännandet av samerna som en urbefolkning.
 - På det sättet sätter det här en större på systemet att man bör ta upp det här så att man får ett tillägg i den svenska grundlagen som rör samerna. På samma sätt som vi har på finsk och norsk sida. Det vad vi kan se idag är att EU ligger före Sverige, i den europeiska grundlagen finns samerna nämnda, men inte i den svenska, säger Lars Anders Baer.

Den nya konstitutionen som EU:s grundlagen egentligen heter, ska undertecknas före utgången av 2004. Sen har medlemsländerna två år på sig att ratificera den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".