Sametinget följer utvecklingen av SSR:s arbete

Det är Samernas Riksförbund, SSR, som uppvaktar riksdagens utskott om samelagsberedningen. En beredning som ska hyvla vägen till en ny samelag. Beredningen ska samla alla samiska lagar under ett och samma tak och föreslå nya lagtexter med utgångspunkten i obehandlade samiska frågor och förslag.

Det här berör alla samer och därigenom borde det vara en sak för sametinget, eftersom sametinget representerar alla samer. Lars Anders Baer, som är sametingets styrelseordförande säger att man följer utvecklingen men har inte drivit på själva i frågan.
 - Vi har inte bromsat någonting och är det så att riksdagen bestämmer sig för det här så är det positivt, säger han

Lyftas fram
Enligt Lars Anders Baer så är det naturligt att SSR driver frågan eftersom det främst är dom obehandlade frågorna i statens utredning om rennäringspolitiken som berörs och som ska lyftas fram i ljuset igen.
Att det bara är SSR och inte sametinget som uppvaktar riksdagens utskott har SSR:s ordförande, Per-Gustav Idivuoma,  ingen kommentar till.
 -   Jag är bara en enskild väljare vad gäller sametinget och jag sysslar bara med dom frågorna som mina medlemmar vill att vi ska göra, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".