Osäkert hur samiska idrotten ska finansieras i framtiden

Svenska sametinget är kluven i frågan om vem som i framtiden ska ge ekonomiskt stöd till den samiska idrotten. Idag ligger ansvaret hos kulturrådet.

Är idrotten en förgrening i den samiska kulturen? Svenska sametinget är kluven i frågan om vem som ska stötta den samiska idrotten ekonomiskt i framtiden.  Kulturrådets ordförande Per Nila Albinsson tycker inte att ansveret ska ligga hos dem som den gör idag.
 - Kulturrådets verksamhet spänner över ett brett antal politikområden och det gör att det är svårt att hantera alla typer av stöd inom ramen  för kulturrådets verksamhet , säger Per Nila Albinsson

Titta närmare
Sametingets ordförande, Lars Anders Baer, säger att det inte är något nytt att kulturrådet och styrelsen har olika uppfattning i hur idrottsfrågorna ska hanteras. Frågan har varit uppe flera gånger
 - Plenum har beslutat att idrottsfrågorna ska hanteras och finansieras via kulturrådet, säger Lars-Anders Baer.
Men han medger också att detta kanske inte är rätt sätt och att dem ska se närmare på saken för att kanske kunna göra en förändring.
 - Från styrelsen tittar vi på hur stödet till idrotten ska se ut i framtiden. Vi kommer att anordna seminarium i samband med plenum i Klimpfjäll i oktober. Det är fortfarande en öppen fråga och vi är tvugna att hitta en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".