Två av tre anställda på samiska arbetsplatser är kvinnor - männen tar besluten

Samiska arbetsplatser domineras av kvinnor medan samiska beslutsorgan och renskogen är mannens värld. Det visar en kartläggning som SR Sámi Radio och SVT Sápmi har gjort. På de samiska arbetsplatserna är två av tre anställda kvinnor - men i sametingets olika beslutsorgan är endast en av fyra en kvinna.

SR Sámi Radio och SVT Sápmi har undersökt 17 samiska arbetsplatser och vår undersökning visar att nästan 70 procent av de anställda är kvinnor. På sametingets kansli är 14 av 20 anställda en kvinna och inom sameskolorna är endast 53 av 60 anställda en kvinna. Även Ájttemuséet i Jokkmokk och insitutionen för samiska samiska studier har en stor majoritet kvinnor anställda.
  - Det är bra att de här siffrorna tagits fram. Det är beklämmande framförallt när man tittar på andelen män i sametinget, säger Ellacarin Blind, projektledare för jämställdhetsprojektet På lika villkor i Sápmi.
Renskogen och sametinget = mannens värld
I renskogen och i sametingets olika beslutsorgan är det mannen som regerar.
I landets 52 samebyar så är det endast tre byar som har en kvinna som ordförande och enligt siffror från Statistiska centralbyrån så ägs åtta av tio renar i Sverige av män.
 - Det är ett fritt yrke och det lockar många att börja. Det är svårt att sitta still på en skolbänk när man kan vara ute i det fria, säger Jon-Mikael Labba, ung renskötare i Saarivuoma sameby.

Fel signaler
I sametingets plenum och i de olika beslutsorganen inom sametinget är alltså endast var fjärde ledamot en kvinna.
Även inom partiernas styrelser och övriga organisaioner är männen i majoritet visar vår kartläggning.
 - De signaler som skickas ut är männen sitter och beslutar och kvinnorna finns på arbetsplatserna. Jag tror att konsekvensen blir att unga kvinnor inte vill jobba i det samiska samhället. Då kan man fråga sig vad vi får för samhälle, säger Ellacarin Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".