Samiska arbetsplatser bryter mot lagen - saknar aktuella jämställdhetsplaner

Flera samiska arbetsplatser bryter mot lagen när det gäller jämställdhetsarbetet. SR Sámi Radio och SVT Sápmi har gjort en kartläggning som visar att flera stora arbetsplatser saknar en aktuell jämställdhetsplan. Ájtte, Sameskolstyrelsen, Sametinget och Samiska teatern är fyra arbetsplatser utan aktuella jämställdhetsplaner.

En arbetsplats med fler än tio anställda är enligt lagen skyldig att varje år upprätta en jämställdhetsplan - som dessutom ska följas upp varje år.
Planen ska bland annat innehålla handlingsplaner mot sexuella trakasserier och jämställda löner.
Men fyra stora samiska arbetsplatser som vi har granskat saknar aktuell jämställdhetsplan.
Ájtte har ingen aktuell jämställdhetsplan och Samiska teatern saknar jämställdhetsplan helt och hållet.
 - Vi har varit tvungen att dra ner på våra resurser på grund av ekonomin och har därför inte kunnat avsätta tid och resurser för en jämställdhetsplan, säger Annika Almqvist, tillfällig museichef vid Ájtte.

Följer inte lagen
Sametingets kansli har en jämställdhetsplan som täcker perioden 2002 till 2005 och den innehåller inte någon uppföljning eller utvärdering av hur planen uppfyllts tidigare - och det är tveksamt om planen därför uppfyller jämställdhetslagen. Sameskolstyrelsen har en jämställdhetsplan från 1994.
I sitt senaste handlingsprogram har Samekolstyrelsen två rader om jämställdhet - vilket inte heller det uppfyller lagen om jämställdhetsplan.
 - Vi ska uppdatera vår jämställdhetsplan, säger Wivi-Anne Mulk, ordförande i samekolstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista