Enigt sameting för ökad jämställdhet

Ett enigt sameting antog i Klimhpie ett jämställdhetsprogram. Programmet ska vara grunden för att jobba med jämställdhet i det samiska samhället. Det samiska samhället är inte jämställt är en av utgångspunkterna i jämställdhetsprogrammet.

Jämställdhetsprogrammet sätter upp en rad utgångspunkter och mål för jämställdhetsarbetet.
Ett av problemen som sametingets jämställdhetsarbete siktar in sig på är den ojämna könsfördelningen i sametinget. Det finns beslutsorgan och kommittéer inom sametinget som inte har en enda kvinna, exempelvis beslutsgruppen för EU mål 1 norra och sametingets självständighetskommitté.

Jämnare könsfördelning
Jämställdhetsprogrammet föreslår en rad åtgärder för en jämnare könsfördelning, bland annat särskilda kampanjpengar, seminarier för att öka kunskaperna samt förändrade mötesformer. Programmet siktar på en jämn könsfördelning 2013. När det gäller sametingets interna arbete föreslås bland annat en tjänst som jämställdhetsansvarig vid kansliet, utbildning av personalen och ett jämställdhetråd.

Följer inte lagen
Ett annat förslag i jämställdhetsprogrammet är att kulturrådet ska kräva aktuella jämställdhetsplaner från de som söker pengar från sametinget. Jämställdhetslagen kräver att en arbetsplats med fler än tio anställda varje år upprättar en jämställdhetsplan, med handlingsplaner för lika löner och mot sexuella trakasserier.  Jämställdhetsplanen för Sametingets kansli är från 2002 och uppfyller därmed inte lagen.
 - Det är dåligt att inte Sametinget följer lagen men tyvärr ser det ut så. Jag tycker jämställdhetsarbetet borde vara det allra viktigaste, säger Cecilia Önnhall, jakt- och fiskesamerna och ledamot i jämställdhetslkommittén.

Med vilken trovärdighet kan sametinget kräva jämställdhetsplaner av andra?
 - Jag förstår vad du syftar på men det här är en lång process. Vi måste börja med att utbilda folk i jämställdhet, säger Cecilia Önnhall.

Historiens vingslag
Debatten om jämställdhetsprogrammet ledde till flera engagerade inlägg från talarstolen.
Sigrid Stångberg, laahkoeh, tog upp historiens vingslag, i ett anförande. Hon nämnde att den första samiska kvinnoföreningen, Vilhelmina-Åsele lapska kvinnoförening, bildades 1907, bland annat av Elsa Laulas mor.
 -  Extra roligt därför att vi kunde anta jämställdhetsplanen här i Klimpfjäll, sa Sigrid Stångberg.
Per-Niila Albinsson, samelandspartiet:
 - De samiska kvinnorna har haft en stark ställning i vårt samhälle. Men den samiska kvinnans ställning är svagare i dag än någonsin tidigare. Vi män kan inte gömma oss bakom vanföreställningar om att det samiska samhället inte är jämställt.
 - Ett mycket bra program som är tydligt.
Sametinget ställde sig enigt bakom jämställdhetsprogrammet och programmet antogs i sin helhet med några tilläggsförslag.
Jämställdhetskommittén har bestått av ordförande Sara Larsson, min geaidnu, Birger Nilsson, samelandspartiet, Cecilia Önnhall, jakt- och fiskesamerna, samt Per-Anders Nutti och Nils Stefan Labba, mii sámit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".