Prekärt läge för Nätverk SapmiNätverk

Sápmi har stora problem, enligt vad Sameradion erfar. Same Ätnams ordförande, Kristina Lasko, bekräftar det prekära läget.

Det har framkommit två motstridiga uppgifter om bolaget Nätverk Sápmis ekonomi. Det är dels sameradions uppgifter om en miljon kronor i underskott för bolaget Nätverk Sápmi som bygger på en vanligtvis välunderrättad källa, och Nätverks Sápmis ordförande, och tillika verkställande direktör, Per Gustav Idivuomas ord om väntande vinst. Nätverk Sápmi ägs av Same Ätnam och av SSR, Svenska Samerna Riksförbund, där Idivuoma också är ordförande.

Menat som lån
Same Ätnam ger en annan bild av företaget. Same ätnamn har sagt nej till ett ägartillskott, till Nätverk Sápmi. Det tänkta ägartillskottet var menat som dels ett lån, enligt sameradions uppgifter 75 000 kr, och en del som ett rent tillskott på 25 000 kr.

Kristina Lasko är ordförande för Same Ätnam.
 - Första delen var för att utveckla företaget och den andra delen är ett ägartillskott, en mindre del, och jag anser att det finns ingen möjlighet att gå in och täcka skulder, det var inte meningen, menar Lasko.

Vet du hur läget är med Nätverks Sápmi, ekonomiskt?
 - Vad jag förstår av våra ombud som sitter med i styrelsen så ser det inte bra ut överhuvudtaget, säger Kristina Lasko.