Dalarnas museum inleder samarbete med Idre sameby

Dalarnas museum tar åt sig kritiken för att de inte uppmärksammar den samiska kulturen tillräckligt. Muséet har nu inlett ett samarbete med Idre sameby för att kartlägga den samiska historien i Dalarna.

Ett av de främsta beläggen för tidig samisk historia i det sydliga samiska området är gamla gravar.
Ett av exemplen är Krankmårtenhögen i Härjedalen som härrör sig från tiden kring Kristi födelse - men liknande gravar har hittats betydligt längre söderut.
Det finns gravar liknande Krankmårtenhögen i hela Dalarna och delar av Gästrikland.

Glömts bort
Trots Dalarnas långa samiska historia så verkar dock Dalarnas museum ha glömt bort samerna, det menar arkeologen Inger Zachrisson.
- Det är en lång och rik historia som inte är mycket känd eller beaktad. Kommer man till Dalarnas museum så ser man den rika folkkulturen med Carl Larsson och bonadsmåeleriet medan den samiska kulturen har glömts bort, säger Inger Zachrisson.

Referensgrupp
Men museichefen Jan Raihle håller inte med om kritiken. Han säger att muséet i augusti har bildat en referensgrupp tillsammans med Idre sameby för att skaffa sig mer kunskap om samerna i Dalarna.
- Det är felaktigt att påstå att vi glömt bort den samiska kulturen. Vi ska nu börja jobba med att dokumentera den samiska historien i Dalarna, säger Jan Raihle.

Hoppas på utställning
Peter Andersson från Idre sameby sitter med i referensgruppen och han räknar med att muséet ska ta fram en utställning om samisk kultur.
- I framtiden kan man kanske ha ett flyttbart museum som flyttar runt i länet för att visa upp samiska föremål, säger Peter Andersson.