Jämställdhetsordförande kritisk mot sametingets styrelse

Sametingets styrelse får kritik för att man bor på ett hotell som visar porr på TV-kanalerna. Plenum har ju antagit ett jämställdhetsprogram som säger att man inte ska bo på så kallade porrhotell. Ordföranden i sametingets egen jämställdhetskommitté, Sara Larsson är besviken och menar att jämställdhetsfrågan tas med en klackspark.

När sametingets styrelse i veckan har möte i Stockholm bor ledamöter och personal på hotell med porr på TV-kanalerna. Och när Sametinget i dagarna arrangerar ett seminarium i Stockholm rekommenderas ett hotell som också har TV-kanaler med porr.
Trotsar plenumsbeslut
Detta trots att sametingets plenum för tre veckor sedan beslutat om ett jämställdhetsprogram där en av punkterna är att sametinget inte ska bo på hotell med porrkanaler.
- Jag är besviken men inte förvånad. Jag är medveten om att jämställdhet tas med en klackspark. Programmet måste förankras, säger Sara Larsson.
Klara direktiv
Sara Larsson anser att styrelsen måste ge klara direktiv när plenum har antagit ett jämställdhetsprogram.
- Styrelsen borde vara tydlig. Så fort man antagit ett program så måste styrelsen vara tydlig när man bokar hotell så att det blir porrfria hotell. Den här frågan borde ha varit enkel att införa, säger Sara Larsson.
Finns det någon, speciellt män, som spelar under täcket när det gäller jämställdhet?
- Jag tror att det finns många som kanske inte tar det riktigt på allvar men vågar inte kritisera. De tar inte på allvar det vi bestämt, säger Sara Larsson.