Nya chefen ska hitta en ny chef

På torsdag kom sametingets nya kanslichef Lena Häll Eriksson till Kiruna. Det handlar om ett korttidsinhopp med tydligt fastställda mål för kansliverksamheten.
Att Häll Eriksson inte känner till det samiska ser hon själv inte som nåt problem.

Bara en vecka efter att Lars Nila Lasko lämnade posten som kanslichef för sametinget finns det redan en ny chef på plats. Lena Häll Eriksson landade i Kiruna på torsdag och har sin målsättning klar.
Sameradion mötte Lena Häll Eriksson på Kiruna flygplats och fick en intervju med henne.

Hur känns det att komma till Kiruna?
 - Jättespännande, jag har varit i Kiruna många gånger förut och tycker om den här delen av landet, så jag har sett fram emot det här med stor spänning.

Hur ser du på din uppgift?
 - Det som är viktigt för mig att göra under den tid jag ska vara här, det är att först och främst rekrytera en kanslichef som på sikt ska ta över kansliet och ledningen av sametinget. Det andra är ju att genomföra den organisationsöversyn som Ekonomistyrningsverket (ESV) har gjort och det tredje är att jobba med verksamhetsplanering och rutiner på kontoret

Varför tackade du ja?
 - Jag tyckte att det lät spännande att arbeta här uppe en tid, jag har som sagt var alltid tyckt om den här platsen, jag är intresserad av etniska frågor, kulturella frågor och jag tyckte det passade min inriktning.

Vad är din målsättning nu framöver?
 - Jag har vissa punkter som jag är överens med sametingets ordförande Lars Anders Baer att jag ska genomföra och det handlar ju då om rekrytering av kanslichefen och endel annat och min målsättning är att de punkterna ska vara genomförda när jag åker hem.

Varför tror du att just du kan få ordning på omorganiseringen?
 - Man behövde någon som hade erfarenhet av statlig verksamhet och jag har femton år som hög chef vid staten så jag tycker att jag kan rätt mycket om hur man leder statlig verksamhet och det tror jag att jag kan tillföra här.

Hur insatt är du i samiska frågor?
 - Inte särskilt insatt, jag följer samiska frågor på TV en del och i tidningarna, jag är ingen expert men jag hoppas jag kan lära mig en hel del när jag är här och få någonting med mig tillbaka hem.

Tror du att du har tillräckligt med kunskap om de samiska frågorna för att leda sametingskansliet?
 - Det är ju inte det som har varit det viktigaste i det här utan det viktigaste har varit erfarenheten och kunskapen om hur staten fungerar och ledarskap i statlig organisaion och det kan jag. Samiska frågor kan de andra på kansliet och där får jag lyssna och lära mig av dom.

Du ska också rekrytera en ny fast kanslichef, hur ser du på det?
 - Ja, det är den viktigaste uppgiften att ta itu med och det ska vi börja med på måndag och det är viktigt att det blir en person som kan det samiska och som kan leda organisationer och det får vi hoppas att vi kan hitta.

ESV har kritiserat sametinget hur ser du på det?
 - Ja, jag har sett den rapporten och dom synpunkter som de har lämnat, det får vi ta tillvara och det ska ju genomföras en ny organisation enligt ett förslag som dom har kommit med och det är också fråga som vi ska börja arbeta med så fort som möjligt.

Även facket JUSEK har haft kritik, har du sett den kritiken?
 - Nej, det har jag inte gjort ännu, jag får försöka ta del av de fackliga synpunkterna så fort som möjlligt.

Hur länge är det tänkt att du ska stanna?
 - Tills den nya kanslichefen är på plats och jag hoppas att det finns en ny kanslichef före sommaren.