Fick hjälp av regeringen att hitta ny chef

Sametingets styrelse fick hjälp av regeringen att hitta ny kanslichef efter att Lars Nila Lasko slutade, det säger styrelseordföranden Lars Anders Baer.

Det har gått fort för sametingets styrelse. Bara en vecka efter Lars Nila Laskos avgång finns redan nya kanslichefen på plats i sitt kontor på sametinget. Lena Häll Eriksson landade i Kiruna igår eftermiddag.
 - Vi hamnade lite i tidsnöd och vi hade inte så mycket tid till rekrytering och vi hade en diskussion både i styrelsen och med departementet om att hitta någon erfaren verkschef som kunde rycka in.

Regeringen inblandad?
För personalen, eller i alla fall delar av personalen kom Laskos avgång som en överraskning. Men styrelsen har känt till saken en tid innan fredagen då Lasko lämnade sin tjänst. Hur långt innan är svårt att säga men i alla fall så långt att styrelsen han kontakta regeringen för att få hjälp med en ersättare till Lasko. Men enligt Baer har regeringen inte varit inblandad i Laskos avgång på annat sätt än att sametingets styrelse bett om hjälp att hitta en ny chef efter att Lasko slutade.
 - Nej, det åligger ju oss att hantera saken och sedan har vi då förhandlat med departementet och regeringen om det finns någon i deras system som vi skulle kunna låna en kortare eller längre tid.

Parterna överens om avgången
I fredags lämnade Lars Nila Lasko beskedet till sametingets styrelse att han slutar med omedelbar verkan. Exakt varför Lasko slutar är fortfarande en hemlighet mellan honom och styrelsen. Sameradion har inte lyckats få tag på Lasko som verkar ha lämnat Kiruna. Det enda som framgått via sametingets styrelse och Laskos fackliga representant är att parterna har enats om ett avtal där man, som styrelseordföranden Baer utrycker det: ”följer normala regler vid sådana här fall”.

Enligt Norrländska Socialdemokraten får Lasko behålla sin månadslön på 48 000 kronor i sex månader. Däremot är det inte känt om huruvida han i tillägg till det får någon form av avgångsvederlag.