Samemuseums slöjdtävling avgjord

Pia Jannok, bördig från Gällivare och nu boende i Karasjok, vann Varjjat - Varanger samemuseums tävling i mjukslöjd. Priset är 10 000 norska kronor.

Första gången Varjjat/Varanger samemuseum genomförde slöjdtävlingen var för fem år sedan, år 2000. Nu var det alltså dags att för andra gången utse de bästa sameslöjdarna i Sápmi. Tävlingen går till så att slöjdare får skicka in sina tävlingsbidrag och sedan är det en jury som bedömer alstren och väljer ut vinnarna. Juryn bestående av Gunvor Guttorm, Olav Svonni och Biret Rávdna Länsmann valde tillslut Pia Jannok till vinnare i mjukslöjdsklassen och Roland Jonsson, från Sör-Troms till vinnare i klassen hårdslöjd.

10 000 till vinnarna
Tvåa i mjukslöjd blev Maria Kalymkova från Lujavre och tvåa i hårdslöjd blev Olav L. Dikkanen från Unjarga. Vinnare i klasen hårdslöjd blev Roland Jonsson från Sör-Troms. Vinnarna fick vardera 10 000 norska kronor och tvåorn vardera 5 000 norska kronor och priserna delades ut i samband med firandet av den samiska nationaldagen i Oslo igår.

Utställning
Totalt 50 sameslöjdare från hela Sápmi deltog i tävlingen och av deras alster blir det nu en vandringsutställning som öppnades i samband med prisutdelningen i Oslo igår.