Bojkott av Norrfrys/Polarica

”Hjälp oss bojkotta Norrfrys/polarica. ” Ett brev med det innehållet damp ner hos sametinget förra veckan. Avsändare är ryska samer via ombud.

Norrfrys/polarica har en monopolställning vad gäller renkött i Ryssland och import till Sverige. Orsaken till bojkotten är det låga köttpriset som Norrfrys/Polarica erbjuder ryska renägare I byn Lovocero, eller Lujavri, som det heter på samiska, bor ca 60 procent av samerna i Ryssland. Det är även där Norrfrys/Polarica har sitt slakteri.

Inget sålt
Att renskötarnas situation är kritisk, framgår i brevet från bolaget Tundra, som har renskötarna anställda. Årligen brukar man sälja 4000 renar, men i år har man inte sållt nåt. Priset man erbjuds av Polarica/Norrfrys är 1,6 Euro per kilo, ca 15 Kr/kg.
Lågt pris
Renskötarna vill ha pengar till en slaktbuss, för att kunna slakta själva, till den ryska marknaden. Bojkottens grund är allt för lågt pris och att man inte vill störa renkötts marknadena i Sverige, Norge och Finland. För 1,3 milljoner kronor skulle man kunnat hjälpa samerna i Ryssland.

Samarbete
Sametingets styrelse ordförande Lars-Anders Baer, säger att det enda problemet är att få fram pengar fort. Utifrån Svenska Sametingets utgångspunkt ser det svårt ut, men genom samarbete med Norska och Finska sametingen, så borde det finnas större möjlighet att få fram bidrag, säger Baer.