Sameministern tar kraven på allvar

Någon subvention av bränslet till arbetsmaskinerna för renskötarna i likhet med sänkningen av diesel till jordbruket kunde inte same- och jordbruksministern, Ann-Christin Nykvist lova renägarna som demonstrerade vid hennes besök i Jokkmokk i fredags.

Billigare bensin var ett av kraven i en lista som överlämnades av Renägarförbundets ordförande, Per Mikael Utsi i samband med demonstrationen.
 - Vi vill komma med fyra tydliga budskap till regeringen för vad dom kan göra för att förbättra situationen för rennäringen, men också för samerna, säger Per Mikael Utsi.
Förutom kravet om subventionerat bränsle till
arbetsmaskinerna krävde demonstrationen, att det i statsbudgeten avsätts medel för särskilt utbildningsbidrag eller korttidsstudiestöd och internatbidrag för studier i samiska. Möjlighet till småskalig hantering av renkött och höjd ersättning för björn-, örn- och järvskador.

Kraven viktiga
Ann-Christin Nykvist kunde inte lova någon sänkning av alkylatbensin till rennäringens arbetsmaskiner. Men hon lovade ta med till departementet, kraven som ställdes av demonstranterna. Och enligt ministern  så pågår det arbete på departementet för att underlätta på andra sätt för rennäringen, och de senaste årens problem med bland annat avsättningen av renköttet.
 - Rennäringen är viktig, dels ur livsmedelsproduktion men den är också viktig för den samiska kulturen. Och regeringen vill på olika sätt främja den. Och några av punkterna som renägarna tar upp, där är det redan arbete på gång, som kommit långt, bland annat det som gäller småskalig slakt. Och vi ska också titta noga på dom övriga punkter som finns i de krav som vi fått, säger same- och jordbruksministern Ann-Christin Nykvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista