Trög start för renslakteriet i Fyrås

Starten av renslakteriet Z-vilt AB i Fyrås har inte helt gått som planerat. Tanken på att slakta 5000 renar första säsongen har inte hållits, knappt 1000 st har slaktas och det förväntas bli totalt 3000 renar som slaktas i vinter.

Skälet till att man inte kunnat slakta mer var att tillståndet från livsmedelsverket klargjordes först i mitten av november. Innan tillståndet fick man inte slakta.
Vd:n Per Simonsson är trots det optimistisk.
Nu finns tillståndet, pengar och en satsning i butikerna, inför sportlovet, ska få både jämtar och andra sportlovsfirare att upptäcka renköttet. Priserna ska hållas på en nivå som kan konkurrera.
Långsiktighet
Från utlandet har man också visat intresse och Per Simonsson tror att allt sammantaget kommer att leda till en långsiktighet som är bra både för renägare och konsumenter.
 -Slakteriet kommer att bli lönsamt nästa säsong säger han och året efter kan vi nog slakta betydligt mer än 5000 renar, säger Per Simonsson till Sveriges Radio Jämtland.

Två år
Att starten gick så långsamt innebär att man startar nästa säsong med ett kalkylerat minusresultat men under 2005-2006 ska slakteriet börja ge vinst säger Per Simonsson.
Om två år kommer satsningen i Jämtland och i utlandet ha gett såna resultat att man kan slakta upp mot 8 000 renar per säsong, tror han.
Priset på renkött som snabbt går upp och ner ställer till problem både för renägarna och för konsument i butik.
Men med att bygga upp en långsiktighet  kan priset stabiliseras, tror Per Simonsson.