Skoterförare frös ihjäl

En 26-årig man frös ihjäl natten mot lördag under en skotertur i området norr om Stora Sjöfallet.

Två män, 27 och 30 år, hemmahörande i Gällivare kommun befann sig med skotrar i området norr om Stora Sjöfallet i fredagskväll. Männen var på väg mot Teusajaure när de körde fast med ena skotern på sjön Kakerjaure. De bägge männen fortsatte färden tillsammans på den andra skotern och det var med den som de senare körde ned i en vak.

Sökte skydd
De båda männen lyckades ta sig upp ur vaken och försökte ta sig fram till en stuga som det visste fanns i närheten. I mörkret kunde de inte hitta stugan utan sökte istället skydd i en snöbivack. De bägge männen slumrade till och när den ena av männen vaknade, hittade han sin kamrat död.

Befann sig nära stugan
Männen hade befunnit sig bara några hundratals meter från stugan, dit den överlevande mannen gick på morgonen. Efter att ha värmt sig i stugan gick mannen den dryga milen till Stora sjöfallet där han kunde larma polisen vid 12-tiden på lördagen.

Känd vak
Långvarigt blidväder under hösten följt av intensivt snöande tillsammans med lågt vattenstånd som skapat strömförhållanden, uppges ha lett till en osäker issituation i det aktuella området. Samtidigt sägs det från polisen i Gällivare att vaken som männen körde ner i uppstår årligen i det reglerade vattendraget och isvaken är väl känd av folk som färdas sedan tidigare.