Jokkmokk i samepolitiskt fokus

I Jokkmokk så inleder sametinget måndag sitt sista plenum för den här mandatperioden. En av frågorna som ska behandlas är reglerna för hur kulturrådet ska fördela pengar till organisationer och föreningar. Frågan bordlades vid det senaste mötet i Klimpfjäll i oktober.

Vid plenum i Klimphie - Klimpfjäll  - behandlade sametingen två ärenden som berör kulturrådets verksamhet - dels en handlingsplan för 2005, och dels själva regelverket för hur pengarna skulle fördelas.
Styrelsens förslag till handlingsplan klubbades igenom under plenum och det innebär bland annat att de samiska näringsorganisationerna ska få mer pengar, liksom samisk landslagsfotboll.
Nästa punkt som plenum i Klimpfjäll skulle behandla var riktlinjer och metoder för kulturrådets bidragsgivning.

Rennäringen prioriteras
För att harmonisera med handlingsplanen så vill styrelsen att stödet till näringsorganisationer skrivs in som en egen punkt i riktlinjerna, där rennäringen ska vara en prioriterad aktivitet.
Men oppositionspartierna protesterade mot handläggningen av ärendet - de ansåg att de inte fått handlingarna i ärendet i tid och begärde därför bordläggning, det vill säga att ärendet avslutas och återupptas vid nästa plenum.
Frågan om bordläggning vann gehör i plenum eftersom det inte behövs majoritet för att driva igenom ett sånt förslag.
Konsekvensen av detta har blivit att kulturrådet inte har fördelat några pengar till organisationer och föreningar ännu - detta gör man först efter plenum i Jokkmokk i början på mars.

Beskattnningsrätt
En annan stor fråga som behandlas vid plenum i Jokkmokk är frågan om samiskt självbestämmande.
En särskild kommitté har utarbetat ett dokument för samiskt självbestämmande, som bland annat innehåller
förslag om att samerna ska få större ansvar för förvaltning av naturresurser och större ekonomisk kompensation för intrång.
Dessutom föreslås en särskild samisk inkomsskatt.
Ett annat förslag är att samisk rättsuppfattning ska få större genomslag, bland annat föreslås att samiska nämndemän får utses.
Men det är inte bara sametinget från svensk sida i Jokkmokk.
Alla tre nordiska sameting har möten samtidigt i Jokkmokk som avslutas med en stor konferens på torsdag, även den med inriktning på samisk självbestämmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".