Osäker ekonomi för sametinget

Sametinget har gått ekonomiskt back under 2004 - det här framkommer av sametingets årsredovisning. Enligt årsredovisningen är underskottet 655 000 kronor, bland annat beroende på att kostnaderna för plenum och styrelse har blivit större än beräknat. Årets budget är också osäker - 1,3 miljoner kronor saknas i dagsläget enligt sametingets styrelseordförande.

Först årsredovisningen.
Demokrati kostar - därför har kostnaderna för plenum och styrelse blivit högre än beräknat.
 - Vi har också ökade kostnader för lokaler och personal, säger Lars Anders Baer, styrelseordförande i sametinget.
Underskottet skrivs därför till 655 000 kronor.

Felaktigt sätt
Men sametingets styrelse anser att regeringen på ett felaktigt sätt fört över 400 000 kronor från Sametingets budget till Valmyndigheten för genomförandet av sametingsvalet.
Därför menar styrelsen att budgeten överskridits med
255 000 kronor.
Till detta kan man också lägga till att sametinget inte har betalat sin andel på 450 000 kronor för 2004 till samiska språknämnden.

Klubbade budget
Så till årets budget. Sametingets plenum klubbade igenom en budget som förutsätter att regeringen tillåter sametinget att använda en anslagsbesparing på 1,3 miljoner kronor från 2001 för genomförandet av sametingsvalet.
 - Vi måste börja använda de här pengarna för valet. Vi har dock en förhoppning om ett besked från regeringen snart, säger Lars Anders Baer.

Vad händer om det blir ett negativt besked?

- Vi kommer att genomföra valet till vilket pris som helst och då får den folkvalda delen mindre pengar, säger Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".