Samarbetet mellan de tre Sametingen knakar i fogarna.

Sametinget i Sverige, har inte betalat sin del i den gemensamma språknämnden för år 2004. Det här kan göra att samarbetet mellan tingen börjar halta, menar sametingets president i Norge, Sven-Roald Nystø.

Tre sameting har idag haft gemensamt och historiskt möte i Jokkmokk.
Men samarbetet dom emellan haltar nu på grund av att de gemensamma kraven inte uppfyllt i samband med den gemensamma språknämden.
 - Jag tycker inte att det är en god sak, jag tror däremot att det är ett arbets misstag från Svenska sametinget, ifjol. Det säger Sven-Roald Nystø, Norska sametingets president.

Delbetala
Nystø uppfodrar även Svenska sametinget, till att betala åtminstonde en del av de medlen, om dem inte har möjlighet att betala hela summan.
 - Om de olika sametingen inte uppfyller sina förplikter, i det samarbetsavtalen vi har, i de olika områden, så vill det göra att samarbetet haltar och på sikt så undergräver det legitimiteten till vårt gemensamma arbete, säger Nystø.
 - Vi behöver stabilitet i samband med den samiska språkutvecklingen, säger Sven-Roald Nystø, Sametingets president i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".