Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomsförbundet agerar för sin tidning

Ungdomsförbundet Sáminuorra agerar nu för sin tidning Sáminuorat. I ett brev till kulturrådet uppmanar ungdomsförbundet att tidningen även i år beviljas pengar.

Nu till veckan håller sametingets kulturråd möte för att behandla alla bordlagda ärenden från det förra mötet i december.
För 2003 fick tidningen Sáminiorat 300 000 kronor.
Men vid decembermötet beslutade kulturrådet att hela mediapotten på 1,5 miljoner kronor ska gå till Samefolket. Sáminuorats ansökan bordlades.

Kritiska
Och i ett brev till kulturrådet så uppmanar nu ungdomsförbundet Sáminuorra att tidningen får pengar i år också.
 - Vi är väldigt kritiska mot kulturrådets beslut att ge alla mediapengar till en enda tidning, säger Brita Stina Sjaggo, ordförande i Sáminuorra.

Varför är er tidning viktig?
 - Jag tycker att vår tidning är unik på det sättet att Sáminuorat tar upp känsliga frågor och vågar beröra ämnen som annan samisk media inte gör, säger Brita Stina Sjaggo.

Vad betyder för tidningen att inte få pengar från kulturrådet?
 - Det betyder att vi inte kan göra en bra tidning på samma sätt. Det påverkar våra andra bidragsgivare också och det blir svårare att få pengar från annat håll. Det känns som att kulturrådet inte har någon strategi när de inte följer sina egna riktlinjer, säger Brita Stina Sjaggo.

Ifrågasätter Sameradion
Sameradion har bett Kulturrådets ordförande Per Gustav Labba att kommentera kritiken men han hänvisar till ett pressmeddelande där det står att läsa att ärendet är bordlagt och kommer att behandlas igen under kulturrådets möte i veckan.
Kulturrådets ordförande Per Gustav Labba var märkbart irriterad när Sameradion frågade om en kommentar. Labba påstod bland annat att Sameradion propagerar för tidningen Sáminuorat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".