Samisk näringspolitik ska breddas

- Den samiska näringspolitiken måste breddas och därför har sametinget tillsatt en grupp som ska ta fram ett brett näringspolitiskt program. Det säger min geaidnus vägvisare Sara Larsson och menar att Sametinget därmed tagit ett samlat grepp om den samiska näringspolitiken.

Det grepp som Sametinget tagit kan samtidigt ses som ett indirekt erkännande av att den samiska näringspolitiken delvis är ensidig.
 - Det är därför som vi har drivit att vi ska ta fram ett näringspolitiskt program för att samla alla näringar. Det krävs ett näringspolitisk utskott som kontinuerligt tar krafttag i dom här frågorna, säger Sara Larsson

Har Sametinget överhuvudtagtet jobbat med till exempel slöjdfrågor?
 - Ja, i EU-programmen finns dom med och sen har man diskuterat rennäringspolitiska kommitténs förslag att samebyarnas verksamhet och näringar ska kunna breddas. Det har Sametinget diskuterat men det sitter fast i den svenska apparaten.

Ser Sametinget jakt och fiske som en näring?
 - Ja, abolut, det märks också inom rennäringspolitiska kommitténs arbete. Samebyarna ska till exempel kunna bedriva turism, vidareförädling av fisk och kött. Rennäringsföretagare eller andra företagare kan söka pengar för att jobba med bisysselsättning som slöjd, jakt och fiske.

Hur är det med övriga näringar?
 - Det ska ju också ingå i sametingets näringspolitik. Där borde sametinget vara mer aktiv mot det svenska samhället att utveckla småföretagarstöd, men det har man inte gjort ännu och därför måste vi bredda hela sametingets politiska fält, säger Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".