HD vill ha klarläggande från Handölsdalens sameby

Om inte Handölsdalen kan ge klara besked om vem som ska vara ombud, och vilken överklagan som gäller, så är chanserna små för samebyn att få sin sak prövad i renbetesprocessen prövad av HD.
Högsta domstolen skriver i ett brev till Handölsdalens sameby att man inte har uppfattat det så att fullmakten för Fredrik Skagerberg och Jörgen Bohlin har dragits tillbaka. Det framgår inte och en omständighet till är också att Skagerberg har sagt att beslutet ska överklagas. Drabbar Alla dom här oklarheterna drabbar markägarna skriver högsta domstolen genom revisionssekreteraren, Dan Sjöstedt, tidigare jurist åt LRF. Det är fråga om fyra olika mål, alltså ett mål per sameby, skriver Sjöstedt och det finns inget som hindrar att prövningstillstånd bara ges till nån del av överklagandet. HD, högsta domstolen skriver: ''Att en part inte förmår precisera sin talan eller ens klargöra vem som skall företräda parten i Högsta domstolen är naturligtvis en omständighet som talar emot att prövningstillstånd meddelas sådan del.'' Det kan innebära att om inte Handölsdalen kan ge klara besked om vem som är ombud och vilket överklagande som gäller så är chanserna till att få saken till högsta domstolen minimal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".