Kronofogden övervakar kalvmärkning

Kronofogdemyndigheten i Östersund får en något ovanlig uppgift i sommar. Kronofogden ska övervaka kalvmärkningen i en sameby.
Kronofogden ska närvara under kalvmärkning i Ruvhten Sijte på något sätt. Det är för att bevaka det man utmätt av politikern Edvin Rensberg. Rensberg är ordförande för den södra EU- Mål 1 beslutsgruppen som rör samerna. Överklagat Enligt kronofogdens bevis om utmätning rör det sig om 353 vajor, 70 kalvar och 15 tjurar. Det som måste bevakas är att kalvarna efter Rensbergs vajor märks i rätt märke. Rensberg har överklagat skulden till hovrätten, men kronofogdens utmätning kvarstår tills domstolssaken har vunnit laga kraft. Kronofogden tvekar Hans Ihrén från kronofogdemyndigheten vet inte riktigt hur han ska sköta det praktiskt. - Vi har inte tagit ställning till hur vi ska kolla det. Vi kanske måste leja någon, säger Hans Ihrén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".