Ny forskning om samers äganderätt

För cirka tio år sedan presenterade rättshistorikern, Kaisa Korpijaako-Labba en doktorsavhandling om samernas äganderätt, till mark och vatten från 1500-talet och framåt. Om ett par veckor kommer hon att offentliggöra sin senaste forskning.
Den här gången har hon vänt på frågan och forskat i: Vilka bevis har den finska staten för sitt påstående om att de är dom som har äganderätten till mark och vatten i finska Lappland. - I Finland tycks det vara så att man får vittna och vittna och fastän man skulle kunna bevisa att vissa saker skulle ha varit på ett speciellt sätt så kommer man inte någonstans med finska staten, säger Kaisa Korpijaako-Labba. Samerna ägde områden Kaisa Korpijaako-Labba har under drygt 20 år forskat i samernas äganderätt till mark och vatten i norra Finland och Sverige. Hennes forskning har visat att samerna ägde sina landområden och vatten. Och det har inte heller funnits någon från den vetenskapliga och juridiska sidan som har motsatt sig hennes resultat. Finska staten har också uttryckt under de senaste åren att det nog kunde vara så att samerna hade äganderätten men att den övergick till staten senare. Ingen laglig grund Under de senaste åren har frågan även i Finland varit aktuell om vem som innehar markrättigheterna i norra Finland. Och det fick Kaisa Korpijaako-Labba att undersöka på vilka grunder den finska staten kan hävda att dom har äganderätten till mark och vatten i finska Lappland. - Jag kan inte se nån laglig grund som det, inom normala principer, krävs när man vill säga att något land tillhör mig eller dig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista