Gränsdragningskommissionen har börjat sitt arbete

Gränsdragningskommissionen har inlett sitt arbete. - Vårt arbete påminner om en domstols, säger Jan Alvå, på besök i Kiruna.
Gränsdragningskommissionens arbete hör intensivt samman med en svensk anslutning till ILO-konventionen 169. Det var i Sven Heurgrens utredning från 1999 som det konstaterades att en av förutsättningarna för att Sverige ska kunna ansluta sig till konventionen, var att klargöra var gränsen går för renskötselrätten i landet. - Först ska vi skaffa oss en ordentlig uppfattning vad det här handlar om. Samtidigt ska vi försöka hitta ett pilotområde där vi ska jobba mer intensivt, säger lagmannen Jan Alvå, ordförande i kommissionen. - Men vi är väldigt beroende av att renägarna och skogsägarna talar om vilka anspråk de har och vad de har för material för att styrka det, säger Alvå. Då blir ert arbete likt en domstols? - Ja. Det är egentligen en domstolsuppgift vi har fått fast vi inte har fått samma rättskraft som en domstol. Det inte på något vis ett politisk uppdrag vi fått men i slutändan är det politikerna som ska fatta beslut utifrån det material vi får fram, säger Jan Alvå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".