Kritik mot uteblivet svaromål

Samebyarna Udtja och Gällivare får nu kritik för att de inte gick i svaromål i tingsrätten mot markägare från Boden och Luleå kommuner som stämt samebyarna.
Det var drygt en vecka sen som tingsrätten kom med sin dom. Domen innebär att det inte finns någon renbetesrätt på de 50 fastigheter i Boden och Luleå kommuner som har varit föremål för prövning. Udtja och Gällivare valde att inte få saken prövad i en huvudförhandling i domstol. Därför dömde tingsrätten i Luleå bara efter fastighetsäganas bevisning. Lars Wilhelm Svonni, som är ombud i renbetesmålet i Härjedalen, säger nu att samebyarna hade en stor chans att få rätt i tingsrätten. - Det är lagstiftaren som har varit väldigt kategorisk när det gäller sedvanerätten för det finns oerhört mycket dokument som visar att samerna har sedvanerätt, ända ner till kusten. - Jag tycker att man får skylla sig själv om man förlorar ett sånt mål, säger Lars W Svonni. Enligt Rune Stokke, ordförande i Udtja sameby, så var det framförallt kostnadsskäl och svårigheterna att få fram material om att det bedrivits renskötsel på dessa marker som gjorde att samebyarna inte bemötte fastighetsägarna i domstolen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".