Naturvårdsverket underkänner Västerbottensgruva

Naturvårdsverket underkänner Svartliden Guld AB:s ansökan om miljötillstånd för gruvbrytning i Svartliden. Ansökan måste kompletteras på flera områden, annars bör den avslås, anser naturvårdsverket.
Svartliden Guld AB beviljades i april bearbetningstillstånd för en guldfyndighet belägen på gränsen mellan kommunerna Storuman och Lycksele. Tillståndet överklagades nyligen till regeringen av Vapstens sameby som hävdar att en gruva på platsen kommer att påverka renskötseln i området negativt. Nu kommer även naturvårdsverket med kritik inför miljödomstolens prövning av gruvprojektet. Bristfälligt underlag Verket anser att det underlag som presenterats från bolagets sida är alltför bristfälligt för att det ska gå att bedöma om den sökta verksamheten bör tillåtas. Gruvdrift av det slag som nu planeras utgör en risk för att miljön försämras avsevärt, skriver naturvårdsverket i sitt yttrande. I första hand ifrågasätts den långsiktiga säkerheten i de efterbehandlingsmetoder som föreslagits. Skärper tonen Redan i december 2001 skickades en begäran till bolaget om en komplettering av ansökan på vissa punkter men dessa kompletteringar har ännu inte gjorts. Nu skärper naturvårdsverket tonen och stöter på om kompletteringarna. Det är hur deponeringen av anrikningssand och gråbergsmassor ska ske som inte gjorts tillräckligt tydlig. Felaktig hantering av avfallet från gruvhanteringen kan orsaka ett läckage av metaller till naturen för lång tid framåt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".