Magga hoppas Israelkritik förändrar samepolitiken

Sverige förtjänar en smäll på fingrarna från Israel för sin samepolitik. Det säger FN:s urfolksledare Ole Henrik Magga från Kautokeino efter premiärminister Ariel Sharons kritik mot den svenska samepolitiken.
Sverige har gått i spetsen för kritiken mot att Israel inte ansluter sig till en internationell domstol som ska kunna döma krigsförbrytare. - Sverige har fråntagit samerna sitt land och ska inte kritisera oss, sa Sharon i söndags. Internationell kritik Ole Henrik Magga hoppas att Sverige tar åt sig av kritiken och börjar se över sin samepolitik. Och Magga drar en parallell med när Sydafrika på 60-talet kritiserade den norska samepolitiken. Det var under aparheidsystemets tid som Sydafrika fick stark internationell kritik, bland annat från Norge. Och Sydafrika svarade ungefär på samma sätt som Ariel Sharon har svarat på den svenska kritiken mot Israel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".