Inget bygglov för renvaktarstuga

Kiruna kommun prioriterer fritidssysslor före renskötsel. Det menar renägaren Olav Mathis Eira från den norska samebyn Gielas. Han hade sökt om bygglov till en renvaktarstuga vid Låktajavre området, men fick avslag från Miljö och byggnämnden i Kiruna kommun.
Grunden till avslaget var att man bland annat ville ta hänsyn till fritidssysslorna i området. Och det är något som Olav Mathis Eira tycker är helt galet. – Det är en väldigt negativ syn på rennäringen. Man säger öppet att man kommer att satsa på turismen, säger, Olav Mathis Eira Tryggt och praktiskt Kiruna kommuns miljö- och byggnadsnämnd föreslår också att Olav Mathis Eira ska bygga renvaktarstugan på ett annat ställe. Närmare bestämt vid ett rengärde i området. Om detta säger Eira att han vill bygga renvaktarstugan där den gör mest nytta. – Poängen här är att renvaktarstugor för vinterbruk bör man sprida för att få nytta av dom. Både av trygghetsskäl och av praktiska skäl i arbetet, säger Olav Mathis Eira.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".